Posted inБез категория

Карибските страни искат компенсации от бившите си колонизатори

За бедността на страните от Карибско море са виновни  европейските колонизатори. Това е заключението на ръководителите на 14 от страните от Карибската общност (CARICOM) на 34-та среща на високо равнище в Порт ъф Спейн,  столицата на Тринидад и Тобаго.

„Репарации за робството и геноцида на местното население на Карибите“ – така се нарича  проектът с  искания, съгласуван с ръководителите на островните нации, на която основа те възнамеряват да потърсят обезщетение от Стария свят. В документа в детайли се описва нарушаването на правата на местните жители на островите по време на колонизацията.

В допълнение става дума за това, че бавното развитие на региона и  високотото ниво на бедност – е  наследство на робството . Претенциите  на страните от Карибския басейн са представени на пет европейски страни: Великобритания, Франция, Испания, Холандия и Португалия.

Ръководителят на комисията, министър-председателят на Барбадос Фрондел Стюарт заяви, че решението предвижда и официално извинение от Стария свят. Но думите не са достатъчни. „Извиненията са важен фактор, но това абсолютно не е достатъчно“ -смята  министър-председателят на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес. Според предварителните оценки, Карибите очакват да получат  200 милиона паунда от бившите колониални сили.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *