Трибуналът в Хага бе помолен да намери убийците на Христос

    pilatAдвокат от Кения се обърна към международния съд, с искане да  разследва престъпление, което е на повече от две хиляди години.

    В Международния трибунал в Хага е постъпил иск  да се разследва убийството на Исус Христос, пише германското издание Die Welt. Тази инициатива е на адвоката от Кения Dola Indidis. Той възнамерява да възстанови справедливостта, въпреки факта, че престъплението е извършено преди повече от две хиляди години.

    “ Обърнах се към съда защото мисля, че трябва да се защити достойнството на Исус и да се потърси справедливост за мъжа от Назарет, който неправомерно и злонамерено е преследван, а  съдиите са нарушили правата му“ – е казал той, цитиран от Jerusalem Post.

    Сред тези, които, според адвоката,  наричащ себе си приятел на Христос, са виновни за извършване на престъплението са императорът на Рим –  Тиберий, цар Ирод, прокуристът Пилат Понтийски, Съветът на старейшините, както и Италия и Израел. За доказателства борецът за човешки права се е обърнал към Библията. „На нея можем да се доверим“ – казва той. Indidis иска съдът да установи в какво престъпление е обвинен Божия Син, защо той е бил пребит и са плюли в лицето му, а  накрая е разпнат.

    Съдът в Хага на адвоката, най-вероятно,  не може да   помогне. Защото съдът няма право да се занимава с такива дела : в  неговите права влиза разследването само на междудържавни конфликти. „Дори и теоретично няма как да се изяснят обстоятелствата по настоящото дело“ – пише Die Welt.

    Преди няколко години Папа Бенедикт XVI  написа книга за Месията. В нея папата анализира много противоречиви цитати от Библията и докосва и такъв остър за християнството въпрос, като вината на еврейския народ за смъртта на Христос.

    По-специално, той обяснява откъса от  „Евангелието от Матея“, в който хората, решили да свободят престъпника  Варава и да разпънат Исус, казват на римския  управител Пилат Понтийски : „Неговата кръв – на нас и на нашите деца.“

    Според Бенедикт XVI, Maтей не е имал предвид еврейския народ като цяло, а само  събралата се тълпа в двора на Пилат. Тоест  осъдилите Христос олицетворяват  грешното човечество, а не някакъв конкретен  народ.

    Между другото Римокатолическата църква признава, че евреите не са отговорни за смъртта на Христос още през 1965 година. Въпреки това, според експерти, официалните документи на Ватикана  са малко проучени.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *