Учените са открили тайната на алергичната реакция към котки

    kotkaУчени от университета в Кеймбридж са открили тайната на това как се появява алергична реакция към котки. Това дава възможност за откриването на нови методи за лечение.

    Учените смятат, че протеин, открит в котешката козина, оставен от животните около нас или върху нас, може да предизвика алергична реакция, когато влиза в контакт с обикновени бактерии.

    Това може да предизвика кихане, кашлица, оттоци, сърбежи в очите и затруднено дишане, като обикновена настинка.

    Изследователите се надяват, че изследването, публикувано в  Journal of Immunology, ще помогне за откриването на нови методи за лечение не само на пациенти с алергия към котки, но също така и към кучета.

    Най-често срещаният алерген е протеинът Fel D1, който се намира в  котешка слюнка и попада на козината им, когато те се „мият“.

    „Алергична реакция започва когато протеинът влезе в  контакт с конвенционален бактериален токсин“ – казват учените.

    „За дълго време оставаше загадка как козината на котката може да предизвика алергична реакция при някои хора,“ – се казва в изследването с водещ автор Claire Bryant от  Департамента по ветеринарна медицина.

    „Учените са установили не само токсина, който причинява имунната реакция към котешката козина, но са изяснил и коя част от имунната система е отговорна за този процес“ – добавя Bryant.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *