Posted inБез категория

Над 100 хиляди предприятия са фалирали през последните години

Фалитите на предприятия в България в последните години са над 100 хиляди, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средни предприятия. На него беше обсъден проектът за Национална стратегия в тази област до 2020-а година.

Една от причините за тежкото състояние на малкия и средния бизнес е лошият достъп до пазари, посочи министър Драгомир Стойнев:

В това число на обществени поръчки, липса на достъп до финансиране, неефективни административни процедури, липса на защита от организации с монополно поведение. Правителството вече заяви своята отговорност за незабавно прилагане за подобряване на икономическия климат, приехме програма за погасяване в рамките на 3 месеца на натрупаните към бизнеса задължения чрез актуализация на бюджета. Наш приоритет е възстановяване на доверието и нормализиране на инвестиционния климат.

Държавата има нужда от помощ от страна на българския бизнес за развитието на малките и средните предприятия, подчерта министър Драгомир Стойнев. Проектът на Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия в България до 2020-а година изцяло е адаптиран към основния европейски документ в тази област и е допълнен със секторен анализ.

Според Елеонора Няголова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес трябва да се постави като цел създаването на система за междинни звена – регионални, областни и общински. В момента, по думите й, има самотна администрация на върха на пирамидата в лицето на министерството и на Агенцията за малките и средните предприятия, а на дъното са самите дружества.

Предложенията на бизнеса ще се обсъждат на заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средните предприятия през септември.

http://bnr.bg/sites/horizont/Economics/Bulgaria/Pages/0723faliti.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *