Posted inБез категория

Холандия обяви бойкот на израелските стоки

Двете най-големи холандски вериги супермаркети свалиха от  рафтовете си продукти, произведени в израелските селища. Друг търговец на дребно се е обърнал към доставчиците за изясняване на произхода на стоките, етикетирани с  „Произведено в Израел“, пише mignews.

Търговските гиганти Aldi и Hoogvliet заявиха, че  вече няма да продават продуктите, произведени в израелските селища в окупираните територии.

Иявлението стана след приемането на директивата   на Европейския съюз, която забранява да се финансират или спонсорират всички израелски структури, разположени в Източен Ерусалим, Западния бряг и Голанските възвишения.

Третата верига  Jumbo твърди, че не продава продукти от тези населени места. Компанията се е обърнала към доставчиците да удостоверят, че продуктите не са направени, по дефиниция на търговеца на дребно,  в „окупираните територии.“

Израел разкритикува бойкота срещу тези стоки като лицемерен и дискриминационен.

През март  холандското министерство на икономиката издаде препоръка към продавачите да се замени етикета  „Произведено в Израел“ с етикет „Продукт от израелските селища (Западен Бряг /Голански възвишения / Източен Йерусалим).“ Предписанието се отнасяше за  плодове, зеленчуци, вино, зехтин, риба и козметика, но скоро изчезна от сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *