Каква е ролята на черния въглерод в глобалното затопляне

    sajdiЧерен въглерод в научните среди се нарича веществото, получено при изгаряне на дърва или въглища. Сред обикновените хора той  е известен  като сажди. На пръв поглед –  екологично чист и напълно безвреден – той участва в замърсяването на атмосферата, като е вторият най-важен агент при  изменението на климата.

    Приносът на саждите за парниковия ефект е само една трета по-малко от приноса на въглеродния диоксид, и  значително повече от приноса на метана.

    В атмосферата всяка година попадат много сажди. През 2000 г. – около 7 500 000 тона! Най-големият източник на емисии са пожарите в гори и савани. Основните „доставчици“ на сажди в атмосферата, според IPCC, са страните от Африка, Азия, Източна Европа и бившия Съветски съюз.

    Учените отдавна знаят, че саждите участват в създаването на парниковия ефект, обаче, едно скорошно изследване, в което участват повече от 30 водещи експерти от цял ??свят, преразгледа всички налични данни за ефекта на саждите върху климата на Земята. Изследователите заключават, че саждите  засягат нашия климат два пъти по-интензивно, отколкото се смяташе.

    Това е – добрата новина, тъй като емисиите от сажди, макар и трудно, но все пак е възможно да се регулират. Професор Пиърс Форстър от университета Лийдс: „Има няколко интересни идеи за намаляване  нагряването на планетата чрез намаляване на изхвърлянето на сажди.

    Ако ние направим всичко, което е по силите ни, можем по този начин да си „откупим“ от глобалното затопляне до половин градус, което означава няколко десетилетия „почивка“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *