Huawei шпионирала потребителите по заповед на китайското правителство

    China_Cell_Phone_Spying(28843) Вторият по големина производител на телекомуникационно  оборудване в света Huawei,  е следил потребителите си по целия свят, по поръчка на правителството на Китай.

    Това в интервю за  the Australian Financial Review  заяви бившият шеф на ЦРУ и NSA, Майкъл Хейдън (Michael Hayden). Според вестника,  американските разузнавателни служби имат достатъчно доказателства, че от Huawei са предавали поверителна информация на китайските власти.

    Huawei, основана през 1987 г. от бившия служител на Народната освободителна армия на Китай Жен  Чженфем , неколкократно отрича да е свързана с китайското правителство или военните, или да получава финансова подкрепа от тях.

    Ръководителят по киберсигурността в Huawei John Suffolk определи думите на Хейдън като „неоснователни клеветнически забележки.“ Той предлага на Хейдън и на други критици да представят доказателства за обвиненията, ако имат такива.

    Съобщението за участието на Huawei в шпионаж в полза на  китайското правителство дойде ден след като британските власти съобщиха, че ще  проверят  сигурността на телекомуникационния център на  Huawei в южната част на Англия.

    През октомври 2012 г.  американската Камара на представителите призова американски фирми да прекратят сътрудничеството си с китайските  Huawei и ZTE, като предупреди, че Китай може да използва оборудване, произведено от компанията, за да шпионира определени  процеси в комуникациите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *