Физическите упражнения могат да променят ДНК

Шведски учени са доказали, че физическите  упражнения, дори и съвсем малки, могат да променят ДНК на човек, значително намалявайки риска от диабет и затлъстяване.

Изследователи от Университета в Лунд в Швеция за първи път са описали процесите, които протичат на  епигенетично ниво в мастните клетки, крадено от 30думи когато човек се занимава с физическа активност, пише PLoS Genetics.

Човек получава гените си по наследство и не е в състояние да ги промени. Въпреки това в гените има  метилови групи, които влияят на тяхното активиране или деактивиране – така наречената „генна експресия“. Върху метиловите  групи въздействат физическите упражнения, диетата крадено от 30думи и промените в начина на живот. Този процес е известен като „ДНК метилиране.“

Учените решили да видят какво ще се случи с метиловите групи в мастните клетки на крадено от 30думи 23-ма  здрави мъже на възраст 35 години с малко излишък от  килограми, когато започнат редовно да се занимават с аеробика. Експериментът показал  положителна промяна в гените, свързани с инсулинонезависимия диабет и затлъстяването.

Изследователите са успели да  потвърдят тази констатация ин витро, в лабораторни условия, дезактивирайки отделните гени, водещи до намаляване крадено от 30думи на мастните депа в мастните клетки.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment