Президентът обеща изход, а задълбочи проблема

    С изказването си президентът Плевнелиев задълбочи политическата криза, вместо да посочи решение. Това е позицията на ВМРО – Българско национално движение във връзка с официалното изявление на президента по повод политическата и социална криза в страната.

    Седмица по-рано Плевнелиев посочи, че ще предложи изход. Вместо това той взе страна и задълбочи разделението на българското общество. Така Плевнелиев на практика продължи налаганото от управляващите противопоставяне на февруарски и юнски протести, което настройва едни българи срещу други.

    Според ВМРО изказването на президента е издържано главно в абстрактен крайнолиберален дух, а единственото конкретно предложение са разговори в президентството с различни организации.

    Преди седмици ВМРО ясно посочи формула за излизане от тази криза, а именно оставка на това правителство, назначаване на експертен кабинет и подготовка на нови избори.

    За разрешаване на социалния и политически катарзис е наложително провеждане на кръгла маса за формулиране на националните приоритети, цели и идеали. В този дебат трябва да вземат участие политически партии, синдикати и представители на граждански организации, които да се обединят зад една обща национална доктрина, която да бъде следвана от управляващите през следващите няколко десетилетия, независимо от партийната им принадлежност.

    В този момент нестабилността на държавата расте, тъй като политическата криза е и идейна. Настоящите управляващи не предлагат национална кауза, зад която да бъде обединено обществото, категорични са от ВМРО.

    Притеснително е, че нищо конкретно не прозвуча в думите на Плевнелиев. Дори искането за предсрочни избори не се чу в прав текст. Вместо това прозвучаха опасения за етническия мир. Етническият мир у нас не е застрашен от настоящата политическа криза, а от диктата на една етническа и противоконституционна партия, каквато е ДПС. Точно ДПС с постоянния си и дисциплиниран електорат ще спечели най-много при избори веднага. Бързи избори ще бетонират присъствието на партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента.

    Затова ВМРО предлага сегашният кабинет да бъде сменен с кабинет от експерти, без партийни лица, и да бъдат започнати реални действия за промени в Изборния кодекс и да се подготви провеждане на нови избори заедно с изборите за Европейски парламент през 2014 г.

    vmro.bg

    АНАЛИЗ НА РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА:

    Какво каза днес ( и какво му е казано на) Президента Плевнелиев

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *