Пътеводител на заведенията, свободни от мафията, издадоха в Италия

Италианската федерация срещу рекета (Federazione Italiana Antiracket, FAI) състави пътеводител за  южната част на страната, свободна от влиянието на мафията,  пише The Times. В брошурата озаглавена „Плати на тези, които не плащат“ се изброяват повече от хиляда хотели, ресторанти, барове и магазини, които отказват да платят на рекетьорите. В справочника крадено от 30думи става дума за региони като Сицилия, Кампания, Калабрия и Пулия.

Както пише в предговора към книгата президентът на FAI Тано Грасо, при  плащане на стоки и услуги в Италия винаги трябва да се има предвид, че всяка покупка в магазин, който редовно плаща на рекетьорите,  в действителност е неволно съдействие крадено от 30думи на престъпна организация.

Преди известно време, отбелязва The Times, ракетът е бил често срещано явление в южната част на Италия. Рекетьорите са ги наричали с италианската дума Pizzo, която преведена от сицилианския диалект означава „клюн“. Тази аналогия е възникнала поради факта, че мафията, която обезкръвява бизнеса, се сравнява с птици, крадено от 30думи събиращи нектар от цъфтящи растения.

Традицията за плащане на рекет започва да намалява през 1990-те. Пионер в този случай е  сицилианският  завод за производство на облекло Libero grassi. През 1991 г. нейните лидери се обръщат към мафията чрез отворено писмо в местен вестник, започвайки с обръщението „Драги  изнудвачи.“ Въпреки това  крадено от 30думи този ход не помага на фабриката да се отърве от рекетьорите. Малко след публикуването на писмото Libero Grassi е билa ограбенa, като са взети само толкова пари, колкото е искала мафията като рекет. Няколко месеца по-късно ръководителят на компанията е  застрелян на улицата в Палермо.

През 2004 г. се появява крадено от 30думи цяло движение Addio Pizzo, действащо срещу изнудването на мафията. Негови основатели са няколко приятели, които решили да отворят кръчма в Палермо. Като част от кампанията за борба с рекета , те поставят в центъра на града плакати с лозунга „Да платиш на пицо – значи да не уважаваш себе си.“ крадено от 30думи Впоследствие техният пример е последван от други предприятия в Южна Италия, които разлепвали на техните обекти такива стикери.

Активисти срещу   мафията твърдят, че наличие на такъв плакат на вратата помага да се спасят от  мафията. Както предполага изданието, те отчасти  са прави. Когато през 2007 г.  е арестуван в Сицилия крадено от 30думи местният мафиот Salvatore Lo Piccolo, по прякор „Барон“, у него е намерен списък на бизнесмени, които участват в движението Addio Pizzo. Както се оказало, той се опитвал да ги избягва, защото  вярвал, че ако ги изнудване това ще му създаде ненужни проблеми.

защищено INVITEXT

Add Comment