Сицилиански епископ отказва да прави погребения на мафиоти

    Главата на епархия Ачиреале епископ Антонио Распантие е подготвил декрет за  забрана на територията на епархията да се правят църковни  погребения на католици, чиято принадлежност към мафията е определена от съда.

    Декретът е подписан в събота в присъствието на министъра на правосъдието на Италия Anna Maria Kanchelleri.

    В специално изявление от епархията се подчертава, че новият официален документ е важна стъпка на Католическата църква в борбата с мафията.

    „Църквата, в сътрудничество с гражданското общество се стреми да допринесе за укрепване на върховенството на закона,“ – е добавил представител на епархията.

    През януари тази година  Папа Бенедикт XVI призова италианските духовенство активно да продължи  борбата срещу мафията, а наследникът му на папския престол многократно я заклейми.

    По-рано високопоставеният ватикански йерарх, председателят на Папския съвет за култура, кардинал Джанфранко Равази нарече мафията „антихристиянска  субкултура на Италия.“

    „Евангелието е несъвместимо с мафията“ – каза кардиналът като добави, че различните мафиотски групи в Италия, които твърдят, че са благочестиви католици, в действителност са антихристиянските  сили в обществото.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *