Posted inБез категория

В Черно море може да се получи „инхалация“ с тежки метали

cherno-more Едно от най-опасните видове замърсяване в Черно море е замърсяването на повърхностния слой, в  който се натрупва голямо количество тежки метали. Това е заявил ръководителят на лабораторията по екология на планктона в Институт по океанология към РАН Михаил Флинт, цитиран от РИА Новости.

„Едно от замърсяванията в Черно море – това е замърсяването на повърхностния слой, на което почти никой не обръща внимание, а то  достига изключително високи стойности“ – е заявил  Флинт,  говорейки на заседание на Президиума на Руската академия на науките.

Той обяснява, че в повърхностния слой може да се натрупват замърсявания не само за сметка на просмукванията от долните пластове, но също така и в резултат на вълновия пренос.

“ Сама по себе си това е много лошо, защото хората, които се къпят, плуват, постоянно се сблъскват с повърхностния слой. Например, концентрацията на олово там е около 100 пъти повече ,  отколкото във водата“ – каза Флинт.

„И това е само част от проблема: когато в Черно море се формира определена комбинация от влажност и ветрове, повърхностния слой се разтваря в атмосферата, а концентрацията на тежки метали на ниво човешки ръст е по-висока, отколкото на улица Тверска в Москва по време на час пик,“ – добавя ученият.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *