Китай: ЕС трябва да признае своя упадък

    Китай предупреди Европа, че неспособността и  да признае спада на нейното влияние може да предизвика по-нататъшна съпротива от Пекин в техния търговски спор, набиращ скорост.

    „Смяната на времето и изменението на съотношението на силите не можаха да повлияят на снизходително отношение от някои европейци – пише изданието People’s Daily, собственост на управляващата комунистическа партия. Китай не иска да се ангажира с търговска война, но протекционизмът не може да не предизвика контраатака. “

    В статията се казва, че Пекин може да предприеме по-нататъшни действия срещу Европейския съюз. „Ние сме подготвили почвата за преговори, обаче  в наши ръце   има още много карти,  които  можем да изиграем,“ – пише вестникът.

    Тази  гневна редакционна статия е публикувана под псевдонима „Zhong Sheng“, което на китайски звучи като „Гласът на Китай“, и се възприема от обществото като авторитетно изразяване на вижданията на правителството. Други правителствени източници също публикуват  подобни коментари.

    Пекин направи това рязко изказване, след като миналата седмица Европейският съюз одобри въвеждането на данък върху вноса на китайски слънчеви панели. В сряда  5 юни, китайското правителство  нареди  да се проведе антидъмпингово и антисубсидийно разследване срещу европейските вина.

    Много възприеха тази стъпка  като символична мярка на отговор, тъй като за  Китай основно експортират страни, които подкрепиха въвеждането на данъка върху слънчевите панели – Франция, Испания и Италия – докато Германия, която Пекин вижда като лидер на Европейския съюз, открито изрази несъгласие с позицията на Брюксел.

    Въпреки че Китай  изрази  съгласието си да води преговори по въпроса за данъка върху слънчеви панели,   изданието People’s Daily  правилно отбелязва, че Китай „има още много карти“ в  ръцете си. Износът на вино представлява само малка част от обема на двустранната търговия между ЕС и Китай, който достига 433.6 милиарда евро.

    „Ако ЕС смята, че  ще бъде в състояние да защитава  своите интереси чрез санкции, време е да   разбере, че пред него не е същият  Китай, както беше в миналото,“ – казва Chen Zhimin, професор в университета Фудан в Шанхай, специализиран в дипломацията на ЕС.

    Гневната тирада, която в четвъртък се появи в  китайската преса, беше продължение на подтисканото в продължение на много години  разочарование, свързано с факта, че влиянието на Европа продължава да намалява, както и с това, че китайските власти смятат неефективни политиките и механизмите за вземане на решения. Китайските власти все по-често избират да контактуват с националните правителства, а не с Брюксел, а освен това, Пекин многократно даваше ясно да се разбере, че за  лидер в Европа той смята Германия.

    Статията в People’s Daily отразява точно тази гледна точка, а нейният  автор открито застава срещу бюрокрацията на Брюксел.

    „Европейският начин за вземане на решения е изправен пред сериозни предизвикателства – пише авторът. Въпреки очевидната опозиция на мнозинството членове на Европейския съюз, Европейският комисар по търговията Karel De Gucht провокира проблеми в един толкова сложен и чувствителен въпрос.  Това не е нормално.“

    Въпреки това, стилът на тази уводна статия  вероятно ще засегне болезнено не само страните от Европейския съюз, тъй като това е още едно доказателство за претенциите на Китай за стаус на мощна суперсила, а и упадъка на Запада.

    В навечерието на срещата на върха с президента на САЩ Барак Обама, която се проведе в петък, 7 юни  в Калифорния, Си Цзинпин, лидер на Комунистическата партия, който стана глава на Китай през март 2013 г.  изрази надежда, че двете държави ще могат да преминат „на ново ниво в отношенията между велики  сили. “

    На Запад тази  фраза  в съчетнието с изявленията на Си за „Китайската мечта“ и за „великото  обновяване на китайската нация“ се разглежда като знак, че Китай вече не крие претенциите си за глобално превъзходство.

    „Сега наблюдаваме отблизо Пекин, който смята себе си за равен на Съединените щати, и  превъзхождащ по сила много по-малки нации,“ – казва западен дипломат.

    Според проф. Chen, повечето китайци са съгласни, че по-ниската скорост на растеж в ЕС в сравнение с много страни,  свидетелстват за неговия  относителен  упадък. „Освен това в ЕС вече има много проблеми – добави той. Ако той продължава да следва този път, това ще го доведе до абсолютен упадък.“

    „The Financial Times“
    Kathrin Hille

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *