Русия пак извади плашилото с иск за един милиард евро

    Русия е готова с всички документи, за да внесе в съда иск за 1 млрд. евро срещу България заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи, цитиран от БТА,  вицепрезидентът на „Атоменергопроект“ – Русия, Генадий Тепкян. Той участва във форум на „Булатом“ във Варна, пише Дневник. 

    Русия планира да внесе всички документи в Международния арбитражен съд до края на седмицата, каза Тепкян. Все пак той успокои, че „ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ „Белене“ може да бъде преустановено“.

    Русия и България вече водят взаимни дела за обезщетения заради спирането на проекта, а новият премиер Пламен Орешарски публично изрази скептицизъм за изхода от процеса.  Това беше и един от аргументите му в полза на размразяването на строителството.

    Тепкян уточни, че сумата на иска е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно. Времето минава и стойността на проекта „Белене“ се повишава, предупреди той, но веднага направи уговорката, че едва ли оскъпяването да е много голямо.

    Представителят на руската компания заяви, че страната му няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски, или от Западна Европа. Тепкян увери, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света, а строителството може да започне още през 2015 г., още повече, че оборудването за двата блока било изцяло готово.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *