Posted inБез категория

Mега-ракета на НАСА ще достави Скайлаб II в дълбокия космос

skylab-saturn-sls-skylab-2Скайлаб II ще бъде първата пилотирана станция извън орбитата на Земята. System Space Launch (SLS) ще бъде изведена в орбита от  най-голямата ракета, разработвана от NASA, която без проблем може да  изпрати астронавти до околоземните астероиди и Марс. Първият тестов полет на ракетата е насрочен за 2017 година.

skylab2-sls-upper-stage-tank
Височината на SLS ще бъде 384 фута (117 м), а ракетата ще може да извежда в орбита до 130 метрични тона полезен товар.

Станцията ще се нарича „Скайлаб II“, в чест на първата американската космическа станция Скайлаб, която бе изстреляна през 1973 година. Тя ще се състои от голям основен модул 36,1 фута от 27,6 фута (11.15 m с 8.5 м). Вътрешният и обем ще е 17 481 квадратни фута (495 куб. м.) – което е колкото двуетажна къща и ще е много по-просторна  от модулите, използвани в Международната космическа станция (МКС), чийто размер е 14.8 фута (4.5 м) в диаметър.

В основния модул „Скайлаб II“ ще може да се настани удобно  екипаж от четирима човека  и ще има достатъчно оборудване и храна за няколко години, без да има нужда  от презареждане. Освен това обитаемата и зона ще се състои само от една част, а за  МКС е необходимо да се свържат няколко компонента в Космоса. Поради това „Скайлаб II“ ще изисква сравнително малко полети за монтаж и поддръжка.

Това ще доведе до голямо спестяване на разходи – ключов момент за трудното финансово положение сега.

„Скайлаб II“ ще се разположи във втората точка на Лагранж, гравитационно стабилна зона отвъд далечната страна на Луната.

skylab2-sls-deep-space-mpcv
В момента NASA разработва планове за изстрелване и разполагане на пилотируем преден  пост във втората  точка на Лагранж. Станцията ще се превърне в основа на човешкото присъствие в дълбокия космос, ще послужи като трамплин за лунни операции, и ще улеснява опознаването на по-далечни обекти като астероидите и Марс.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *