Костов: Не подслушването е проблем, а обедняването

    „Главният прокурор трябва да изясни кой е поръчителя и кой е потребителя на незаконните подслушвания”, това каза в предаването „Здравей, България” лидерът на ДСБ Иван Костов по повод скандала с подслушванията.

    Според него този случай е различен защото прокуратурата не е знаела. „Няма кой друг да е възложител освен Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Другият вариант е служители на МВР да са организирали престъпна група и да са подслушвали. Тук обаче няма мотив”, каза той.

    Според лидера на ДСБ този скандал се отразява зле на България в чужбина.

    У нас обаче тази тема не вълнува хората. „Те се вълнуват от безработицата и факта, че обедняват. Не подслушването е проблем, а обедняването. Държавата трябва да спазва конституционните права на хората. Това е нейната честност към тях. Не трябва да прилага сила и асиметрична власт”, смята Костов.

    На въпрос трябва ли прокуратурата да надникне и в други структури Костов отговори, че прокуратурата трябва да гарантира на гражданите, че никой не посяга на техните права и свободи. „Тя има право да провери всичко, което накърнява човешките права”, заяви той.

    Според него е необходима реформа в съдебната система, за да се премахнат дефектите от българската конституцията. „У нас няма върховенство на закона, но има върховенство на монополите, на престъпността”, смята политикът.

    „Не може, когато хората търсят препитание, през цялата предизборна кампания да бъдат занимавани с подслушването, вместо с други, по-значими теми. Тук е голямата измама на политиците. Протестите тръгнаха заради бедността и монополите. Какво получиха – едни избори, а на изборите – взаимни обвинения в подслушване”, каза още Костов и допълни, че изборите няма да решат проблемите, ако няма силна политика и компетентност.

    ВИДЕО

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *