Глобалното затопляне се забавило заради океаните

    Изменението на климата може да се засили бързо, ако огромното количество топлина, погълната от океаните, отново се окаже във въздуха.

    Газовете, улавящи топлина,  днес се освобождават в атмосферата по-активно от всякога, и десетте най-топли години от началото на метеорологичните записи се отнасят за периода от 1998 г. насам. В същото време от 2000 г. насам скоростта, с която се нагрява земната повърхност, се е забавила.

    В търсене на обяснения за този феномен, изследователите се обърнали към световния океан и установили, че около 2000 г. той започва да поглъща повече топлина от околния въздух. Но експерти от Франция и Испания смятат, че това е краткосрочно явление.

    „Повечето от този излишък на енергия се съхранява в горния слой от 700 м, а 65% се падат на тропическата част на Тихия и Атлантическия океани“ – пишат  изследователите. Водещият автор Виржини Гемас от Каталонския институт на науката за климата (Испания) заяви, че тази топлина може да се върне в атмосферата през следващото десетилетие.

    Каролина Кацман от метеорологичния институт на Холандия, която не е участвала в проучването, не изключва възможността, че това допълнително усвояване на топлина от  океаните може да бъде  цикличен феномен, по някакъв начин свързан с  колебанията на температурата на повърхността на Тихия океан (Eл Ниньо и Ла Ниня).

    Всъщност Гемас и нейните колеги са показали, че Ла Ниня около 2000 г. е довела до издигане на повърхността на Тихия океан на повече студена вода, която е погълнала  много топлина от атмосферата. Това е съвпаднало с подобно явление в Атлантическия океан.

    В сравнение с прединдустриалните времена  средната глобална температура на въздуха близо до повърхността на планетата се е увеличила вече с  0,8 ° C. За критична отметка се счита тази от 2 ° C, след което са неизбежни мащабни климатични  промени (по-чести суши в някои региони,  и наводнения – в други, повишаване на морското ниво, и др.), с катастрофални последици за икономиката и благосъстоянието на цели народи.

    Но във връзка със забавяне на температурата в началото на ХХI век,  правителствата на някои страни и редица учени отново  разкритикуваха  хипотезата, че затоплянето е причинено основно от изгарянето на изкопаеми горива и други антропогенни фактори (например, метана от животновъдството) . Това е една от причините, защо ново международно споразумение относно изменението на климата ще замени Протокола от Киото в най-добрия случай  към края на 2015.

    Според Световната метеорологична организация  изминалата година е на пето място по най-висока средна температура от 1850 г. насам, когато са започнали редовни наблюдения. Най-топла е 2010 г. с ужасната горещина в Русия и наводненията в Пакистан.

    „Глобалното затопляне продължава, но се изразява по различни начини“, – казва Кевин Tренберт от  Националния център за атмосферни изследвания (САЩ). Ученият припомня, че   да се нагрява може не само атмосферата, по която човек  преценява ситуацията, но също така и водата, земята и ледниците.

    Проучването е публикувано в  Nature Climate Change.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *