„Природата за хората и регионите“ с разследване как се печелят 19 млн. лева от парк „Пирин“

    НГК „Природата за хората и регионите“ прави  проучване   как се изразходват европейски  средства   по  ОП „Околна среда“ и защо МОСВ  пренасочи допълнително  над 100 милиона лева  към паркове и резервати  за дейности, които не са залегнали в плановете им .  Дали това решение  може да окачествим като ефикасно и ефективно изразходване на публични финанси?

    Отговорът трябва  да потърсим  в контекста на реалната ситуация  – хиляди български села са без канализация  и ние системно  разхищаваме  водите си  по изгнилите  водопроводи;    стотици общини  нямат  пречиствателни станции, а  нерегламентираните  сметища  у нас са често явление. В  нашите  университети  и БАН  нямат пари за екологична наука , а България  е   най-изостаналата  страна в Европа  по внедряване на   технологиите за глобално наблюдение и сигурност на околната среда.

    КАК ЗЕЛЕНИТЕ ПЕЧЕЛЯТ 19 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ НАЦИОНАЛЕН ПАРК „ПИРИН“

    Разследване на НГК „Природата за хората и регионите“

    Началото е на 2 юли 2012 г., когато със Заповед № РД-532 ексминистър Нона Караджова одобрява проект на Национален парк „Пирин“ за „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“ на стойност 19 милиона 791 600 лв. Тези решения на МОСВ съвпадат с апогея на протестите на Орлов мост срещу Закона за горите.

    Първоначално ОП „Околна среда“ предвижда Дирекцията на парк Пирин да бъде пряк бенефициент на средства за изработване на нов план за управление на стойност 6 милиона лева. В края на 2011 г. се решава допълнително да се пренасочат над 100 милиона лева към всички паркове и резервати в страната, като за Пирин сумата набъбва до внушителните почти 20 милиона лева.

    Увеличението на средства не е подкрепено от всички членове на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Добринка Кръстева от Централно звено „Програмиране на средства от ЕС“ изпраща писмо, в което пише, че изразява резерви по отношение на дейностите за устройството и управлението на паркове и резервати поради: (1) липсата на обоснован и реалистичен план за изпълнение; (2) че е недопустимо да се изпълняват дейности, които не са залегнали в действащите планове за управление.

    Въпреки тoва МОСВ взема решение за увеличаване на средствата за Дирекция за НП „Пирин“, включително и за финансиране на мероприятия, които не са залегнали в сега действащия план.

    Одобрените почти 20 милиона лева трябва да се усвоят за различни проекти, свързани с управлението на парка от юли 2012 до март 2015 г. в мандата на сегашния директор Валери Мечев, назначен през 2011 г. от Нона Караджова. Зелените организации, широко известни като яростни бранители на плановете за управление на националните и природни паркове и стриктното придържане към допуснатите норми, режими и дейности, подминават този факт с мълчание.

    На 31 юли 2012 г. започва усвояването на средствата. Като първа стъпка директорът на НП „Пирин“ Валери Мечев обявява обществена поръчка „„Организация и управление на проект на „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин“ и резерват „Тисата“ на стойност 1 милион и 070 000 лева. За обществената поръчка се явява Обединение“Еко Консулт Пирин“, което подава оферта само с 5 000 лева по-ниска от обявената стойност , т.е 1милион 065 000 лева. Практиката в последните кризисни години еднозначно показва, че за такива големи поръчки конкуренцията е много силна, документи подават

    голям брой кандидати, и цените естествено падат най-малко с 30-40%. В този случай явно кандидатът е бил сигурен, че няма да има конкуренция.

    „Обединението Екоконсулт Пирин“ е сдружение от 4 фирми, регистрирано по ЗЗД. Участници в него са: „Еко-иновации“ ООД, съсобственост на Людмила Димитрова. Втората компания е „Консултантска група за обществени поръчки“ ЕООД на Евелина Божилова–Кабакова. Останалите участници са „ Иконт консулт“ и „Диджи консулт“. Обединението е регистрирано на 12.09.2012 г.

    В кратък срок, на 04.10.2012 г., дирекцията на парка сключва договор с победителя „Обединението Екоконсулт Пирин“ на стойност 1 милион и 65 000 лева без ДДС.

    След спечелването на конкурса „Обединението Екоконсулт Пирин“ с координатор Людмила Димитрова и юрист Евелина Божилова-Кабакова изготвят задание за изготвяне на нов план за управление на Национален план „Пирин“ и тръжната документация към него.

    На 28.12.2012 г., по време на празниците, директорът на парка инж. Валери Мечев подписва заповед и обявява обществена поръчка за изработване на нов план за управление на Пирин на стойност 1 милион 650 000 лева.

    В законно обявения срок 28.01.2013 оферти за изработване на нов план за управление на Пирин подават: „Обединение Мист Гарнетс“ , „Консултантска къща Европроект“, „Пролес инженеринг” ООД, „Обединение Пирин 2014“.

    Със Заповед №5 / 07.02.2013 директорът на НП „Пирин“ определя петчленна комисия с председател Евелина Божилова-Кабакова за оценка на офертите по обявения конкурс .

    В края на март се разбра, че Комисията за оценка е отстранила от конкурса, още на фаза представени документи и преди отваряне на технически и ценови оферти, трима от четиримата участника. Така в конкурса остава единствено „Обединение Пирин 2014“, което на практика означава, че обществената поръчка за 1 милион 650 000 лева ще бъде възложена на тях. В това обединение участват „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.

    Действията на комисията, които лишиха конкурса от осигуряване на достатъчно конкуренция, главна цел на Закона за обществени поръчки, имат своето обяснение. Председателят на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова и координаторът на проекта Людмила Димитрова имат пряка връзка с останалия единствен кандидат „Обединение Пирин 2014“ .

    Людмила Димитрова е ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал и инж.Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Средствата за изработения тогава

    план са осигурени от швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“ с координатор Петко Цветков, настоящ директор на същата фондация. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ е имала договори, подписвани от бившия директор на парк Витоша Тома Белев.

    Пряка връзка с Дирекцията на парк Витоша има и Председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, чието еднолично дружество „ Консултантска група за обществени поръчки“ има тригодишен договор (от 2012-2015 г.) за консултантски услуги , подписан от бившия директор на парка Тома Белев на стойност 60 хиляди лв. Преди това в периода 2010-2012 Божилова-Кабакова е изпълнявала редица договори с дирекцията на парка и като физическо лице.

    Дотук вече Дирекцията на НП „Пирин“ е изразходвала около 3 милиона и половина лева за обществени поръчки: 700 хиляди лева за одит на проекта, 1 милион и 065 000 за управление на проекта и 1 милион и 650 000 за нов план за управление. Останалите почти 17 милиона лева трябва да се похарчат до март 2015 г.

    Може би засегнатите ще твърдят, че всичките тези връзки и действия са законни. Други ще кажат дали това е така. Но остава моралният въпрос: редно ли е, когато провокираш и подклаждаш протести за опазване на околната среда, да участваш в конкурси за милиони. Нормално ли е, съхраняването на природата за едни да носи пари, а за други само лишения. Остава открит и другият въпрос: кой допусна защитата на природата да бъде монополизирана от няколко неправителствени организации, които освен че си присвояват правото да говорят от името на обществото, са и солидно подплатени с приходи, спечелени от обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите.

    *

    В България има 3 национални, 11 природни парка, над 100 резервата и 500 защитени местности и защитени зони по НАТУРА 2000, които съставляват 35% от територията на страната.

    При кого отиват парите за тяхното управление?

    Следва продължение…

    04.04.2013 „Природата за хората и регионите“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *