Правилата, при които ще работи Гражданския борд за изборите

    Пресслужбата на МС публикува проекто- правилата, при които ще работи Гражданския борд към правителството за свободни и прозрачни избори. На сайта на Министерския съвет ще се публикуват у предложените промени в правилата.

     

    ГЛАВА І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ. ФОРМАТ

     

    Чл. 1. Гражданският борд за свободни и прозрачни избори е независим експертно-консултативен орган, който подпомага Министерския съвет при подготовката и организацията на парламентарните избори.

    Чл. 2. Основните принципи на дейността на Гражданския борд са прозрачност и публичност на процеса и равноправие между всички организации-членове на Борда.

    Чл. 3. В Гражданския борд се включват на доброволен принцип представители на организациите, регистрирани от ЦИК като наблюдатели в изборите на 23 октомври 2011 г.

    Чл. 4. Регистрираните в Централната избирателна комисия организации за наблюдатели на предстоящите парламентарни избори могат да се включат в работата на Борда, като уведомят администрацията на МС.

    Чл. 5. В работата на борда могат да бъдат привличани и експерти, с доказана компетентност по отношение на изборното законодателство и изборния процес.

    Чл. 6. Гражданският борд обсъжда съвместно с публичните институции, отговорни за провеждането на изборите – въпроси, проблеми и решения, свързани с организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

    Чл. 7. В заседанията на Гражданския борд се канят представители на Централната избирателна комисия, заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството, министърът на правосъдието, министърът на вътрешните работи, заместник-министърът на външните работи, директорът на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, координаторът на междуведомствено звено за взаимодействие между ДАНС, МВР и Прокуратурата за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, председателят на Съвета за електронни медии, упълномощен представител на организацията-преброител на резултатите от изборите. Участието на публичните институции в заседанията се осигурява от Министерски съвет.

    Чл. 8. Основните принципи на дейността на Гражданският борд за свободни и прозрачни избори са прозрачност и публичност на процеса на осъществяване на своята дейност и равноправие между всички членове на Борда.

     

    ГЛАВА ІІ. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА

     

    Чл. 9. Заседанията на Гражданския борд се провеждат в сградата на Министерски съвет и се излъчват на живо на интернет страницата на правителството.

    Чл.10. Дейността на Гражданския борд се подпомага технически от секретар, определен от администрацията на Министерски съвет. За заседанията се води стенограма, която се публикува на сайта на правителството.

    Чл.11. Заседанията се председателстват на ротационен принцип от представител на организациите-членове. Дневният ред на заседанията се подготвя от организацията, която ръководи заседанието, след съгласуване с останалите членове, и секретаря, за което се уведомяват своевременно участниците.

    Чл. 12. Всяка организация се представлява от един експерт. Участниците не получават възнаграждение за включването си в заседанията на Борда.

    Чл. 13. До дата на провеждане на изборите, заседанията се провеждат всяка седмица – по предварително съгласуван с членовете график, който се приема на първото заседание на Гражданския борд. Регламентът за протичане на заседанията се приема на първото заседание.

     

    ГЛАВА ІII. ОТГОВОРНОСТИ

     

    Чл. 14. Организациите-членове на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори извършват наблюдение и мониторинг и представят в заседанията своите заключения за организацията на изборния процес, начина на протичане на предизборната кампания и всички въпроси, които имат значение за изборния процес. Организациите-членове предоставят информация и отправят предложения и препоръки към институциите, свързани с :

    1. Прозрачността на изборния процес;

    2. Предизборна кампания-медийно отразяване, агитация и др.;

    3. Информационно-разяснителна кампания за правата и задълженията на избирателите;

    4. Организация и техническо осигуряване на изборния процес;

    5. Условията за осъществяване на независимо наблюдение;

    6. Рискове пред свободния и прозрачен изборен процес – нарушения, данни за престъпления срещу избирателните права на гражданите и др.

     

    Чл. 15. Гражданският борд има право на достъп до информация и данни (извън информацията, защитена по закона като квалифицирана и такава представляваща лични данни), за целите и отговорностите му. Постъпилата информация се предоставя най-късно до следващото заседание.

     

    Чл. 16. По време на заседанията, представителите на публичните институции, информират членовете на Борда за хода на подготовката на изборите и предприетите мерки и действия, свързани с организацията и провеждането им.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *