Спортуването не забавя стареенето на мускулите

    fizicheska-aktivnostПротивно на разпространеното мнение, връзката между физическата активност и забавянето на стареенето на мускулите не съществува. Това твърдят британски учени в ново генетичен проучване, пише PLoS Genetics.

    Водещият автор на изследването Джейми Тимънс от Loughborough University и неговите колеги, са направили анализ, който предлага нов поглед върху процеса на стареене при хората.

    В изявление за пресата Тимънс пояснява, че техния експеримент „е обърнал с главата надолу съществуващите предположения за стареенето.“

    Така например, според учения, британският Център по стареене (UK Centre for Aging Research)  все още обяснява стареенето на мускулите с липсата на физическа активност.

    „В същото време ние свързваме промените в  нашите мускули само с възрастта. Ние не забелязахме физическата активност да води до  промяна във възрастовия биологичен часовник „- добавя той.

    Tимънс и колегите му установили, че реакцията на организма при физически упражнения варира в зависимост от човека. Гените могат да подскажат как мускулите реагират на физическите упражнения.

    В своето изследване учените идентифицирали биологични молекули, които могат да контролират отговора на организма при физически упражнения.

    В проучването  експертите подготвили възпроизводим молекулярен профил на човешкото стареене на мускулите. Те комбинирали този профил с подробни данни за ефекта от упражнения и проследили как човек на молекулярно ниво реагира на тренировките за издръжливост.

    Установено е, че физическата активност се отразява на мускулите по напълно различен начин, но не и на  стареенето.

    „Успяхме да идентифицира уникални генетични пътеки, свързани с растежа на мускулите на човек, които няма нищо общо с ефекта, който има оказва стареенето“ – обясняват авторите.

    С други думи, учените казват, че е невярно да се казва, че физическата активност може да предпази от стареене на мускулите. Този процес ще  продължава и не може да се предотврати. Физическата активност може да поддържа мускулния тонус във всяка възраст, но няма магически ефект, за съжаление.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *