Защо петлите кукуригат в определени часове

    PetelТака наречените циркадни ритми, или „биологични часовници“, контролират настъпването на момента, когато петлите започват да кукуригат в първите часове на деня, а не заради появата на първите слънчеви лъчи или други външни фактори, съобщават японски биолози в списание Current Biology.

    „Кукуригането на петлите в почти всички страни на света се свързва  с   разсъмването и началото на утрото. Ние и досега не знаехме какво контролира това поведение – биологичен часовник или е просто e  отговор към външни дразнители, като например светлина или промяна на температурата“, – казва шефът на групата орнитолози Такаши Йосимура от университета на Нагоя (Япония).

    Той и колегите му са намерили „биологичните  часовници“, които контролират кукуригането на петлите, следейки поведението на няколко птици в условията на непрекъснат ден или нощ. По време на експеримента, биолозите сложили  петлите в кокошарник, оборудван с микрофони и устройство за аудиозапис и оставили  птиците да живеят заедно няколко дни.

    Оказало се, че липсата на ден  или   нощ  не   притеснява петлите – те продължавали да кукуригат в същите часове, когато в реалния свят настъпва разсъмването. Според биолозите, времето, честотата и продължителността на „песните“ на  петлите не се различават за клетките с постоянни  ден или нощ, което предполага факта, че „биологичните часовници“ са единственият фактор, който контролира времето за кукуригане.

    А петлите често кукуригат и в друго време. Учените смятат, че този факт е показателен за това, че мозъците на птиците съдържа няколко вериги от неврони, отговорни за изпълнението на „песни“ с различни функции. Според Йосимури  и колегите му, по-нататъшното проучване на „пернатите приятели на човека“ ще помогне да се разберат техните функции и как те са възникнали по време на еволюцията на предците на кокошките.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *