В Кипър се въвежда извънредно икономическо положение

    В петък вечер правителството на Република Кипър представи за одобрение на Парламента законопроект за въвеждането в страната на извънредно икономическо положение.

    Законопроектът, който ще бъде разгледан от депутатите днес, предвижда да се предоставят на министъра на финансите и Централната банка широки правомощия за да се предотврати финансовия колапс.

    Наред с другите неща, Министерството на финансите и централната банка ще бъде в състояние да ограничава тегленето на средства от разплащателни сметки, да забрани предсрочно прекратяване на дългосрочни споразумения за влог, да ограничава транзакции с кредитни карти и така нататък.

    Решението  зa извънредно положение бе взето на фона на провала на преговорите за финансова помощ от Русия и съобщението на S & P за понижение на  кредитния рейтинг на Кипър до предфалитното  ниво CCC с негативна перспектива.

    Това се случва след като  Европейската централна банка предяви на властите в Кипър ултиматум, настоявайки до понеделник, 25 март, да представи план за набиране на средства. В противен случай ЕЦБ ще спре подкрепата на банковата система на страната.

    Междувременно все още е неизвестно кога ще отворят клоновете на кипърските банки,  затворени от властите преди повече от седмица. Според  кипърското финансово издание Financial Mirror, втората по големина банка в страната Cyprus Popular Laiki bank е въвела днес ограничения за сумата, която потребителите мога да изтеглят през банкомат до 260 евро на ден.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *