Учени: Злоупотребата с алкохол снабдява мозъка с лесна енергия

    alkoholУчени от Йейлския университет са открили още един фактор, който по тяхно мнение, насърчава алкохолната зависимост: редовното пиене помага на мозъка да получава лесна енергия от алкохола.

    Учени от Йейлския университет изследвали група от хора, които редовно консумират алкохол. Те открили, че при тези, които консумират поне осем питиета на седмица („закоравели пиячи“), нивото на енергия в организма им е малко по-високо от тези, които се ограничавали до две питиета („умерени“).

    Страничен продукт от метаболизма на алкохола е оцетната киселина. Проучването показало: когато нивото на киселина в кръвта се повиши до определено ниво, организмът започва да използва веществото като  алтернативен източник на енергия (обичайното „гориво“ за човешкия организъм  е глюкозата, която  най-лесно се получава от захар или фруктоза).

    Греъм Мейсън, автор на експеримента,  е сигурен, че този механизъм е още един фактор, който пречи на алкохолиците да спрат да пият: техният организъм просто е свикнал да получава лесна  енергия от ацетат.

    Изследването е публикувано в Clinical Investigation.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *