Съд в САЩ постанови година затвор за японски дипломат

    Съдът в град  Сан Матео, Калифорния, осъди  вице-консула на Япония в Сан Франциско Йошиаки Нагая на една година затвора за това, че многократно е пребивал жена си, пише вестник „Contra Costa Times.

    Според материалите по делото, съпругата е била  пребивана многократно от януари 2011 г. Жената заснела причинените и травми на снимки и в крайна сметка отишла в полицията. Дипломатът е обвинен за 17 епизода на насилие, от които 10 са  отхвърлени по време на процеса, включително изявлението на жената, че дипломатът и е избил зъб. Друго обвинение,  че дипломат в пристъп на ярост намушкал жена си с отвертка, е било свалено в съдебна сделка за признаване на вината му.

    Нагая като действащ служител в японското консулство в Съединените щати, не може да бъде съден за дребни закононарушения, но  дипломатическият му имунитет не се прилага при тежки престъпления, пише вестникът.

    След присъдата Йошиаки Нагоя излезе от съда под гаранция от 350 хиляди долара, но той трябва да се яви в затвора на окръг Сан Матео на 4 май за да излежи присъдата. Според решението на съда, японецът трябва да прекара най-малко шест месеца в затвора, а след този период, ако поведението му е  положително, може да бъде освободен предсрочно.

    Според присъдата, след лишаването  от свобода Нагоя още три години ще е в пробация и трябва да премине 104 часа програма по проблемите на домашното насилие.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *