„Главболгарстрой“ и фирми, свързани с Цветан Василев, ще ремонтират Централна гара

    Консорциум между „Главболгарстрой“ (ГБС), „Водстрой 98“ и „Промишлено строителство холдинг“ (последните две фирми са свързани с банкера Цветан Василев), е спечелил конкурса за ремонта на Централната жп гара в София, съобщи „Капитал daily“.

    Консорциумът, в който ГБС държи 50%, предлага цена от близо 56 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност на проекта от 52 млн. лв. Проектът се финансира от оперативна програма „Транспорт“ с 20 млн. евро.

    Офертата на другия кандидат – консорциума между „Балканстрой“ и словашката „Реминг консулт“,  е била за 63.5 млн. лв. , а техническото му предложение е оценено с 40 точки при 39.01 точки за спечелилия кандидат. Заради голямата ценова разлика е ясно, че победител (ако се стигне до приключване на поръчката) е обединението около ГБС, тъй като цената има 60% тежест, се казва в публикацията.

    Офертите са били отворени на 14 март, докато съобщението-покана е публикувано на  сайта на компанията на 15 март, т.е. ден след събитието. Заради липсата на информация медии не са присъствали на събитието.

    В съобщението липсва информация защо четири от кандидатите са отстранени от процедурата. Гръцката „Терна“, турската „Доуш“ в съдружие с местната „СК–13 холдинг“, „Трейс груп“ заедно със „Станилов“ и „Джи Пи груп“ и австрийската „Щрабаг“ с архитектурно студио „Архитектоника“ не са допуснати до отварянето на ценовите оферти.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *