Posted inБез категория

Пчелите всъщност не били толкова важни?

pcheliИнтересна статия се появи в списание Science, която се опитва да омаловажи ролята на пчелите, на фона на масовото им измиране в световен мащаб…

По-нататъшно намаляване на броя на бръмбари, пеперуди и други диви опрашители може да доведе до  значително намаляване на добива на зърнени и други култури, тъй като домашните пчели опрашват само малка част от полетата днес, се казва в статия,  публикувана в списание „Сайънс“.

„Нашата работа показава, че плодородието на овощнитe дървета и зеленчуците, в това число домати, кафе и диня е много ограничено поради факта, че техните цветове не са добре опрашвани. Ние изяснихме, че пчелите не решават проблема като се има предвид, че дивите опрашители по-успешно се справят с този проблем „- казва Лорънс Хардер  (Lawrence Harder) от Университета в Калгари (Канада).

Хардер и колегите му стигнали до това заключение чрез комбиниране на данни от мониторинга от шестстотин полета, разположени на всички континенти,  с изключение на Антарктида. Във всеки един случай  учените проследявали какви растения посещават пчелите и дивите им „конкуренти“, измервали количеството прехвърлян цветен прашец и преброили  успешните опрашвания за всеки вид насекоми.

Установено било, че пчелите са по-малко ефективни опрашители в сравнение с другите членестоноги. Така например  опрашваните от тях растения произвеждали по-малко плодове, а изкуственото завишаване на броя на пчелите, довеждало едва до 14 % увеличение на добива. За сравнение, подобен ръст на популациите на дивите опрашители е два пъти по-ефективен – броят на плодовете се увеличавал с 27-28%. Според Хардер и колегите му, този модел се наблюдава във всички страни, в които биолозите  проведели наблюдения.

Според изследователите тези изводи  предполагат  необходимостта от защита на дивите опрашители, чиито популации в момента са под заплаха от изчезване. В частност, учените предлагат да се ограничи прилагането на инсектициди, които често убиват не само вредителите, но и опрашителите. В допълнение биолозите считат за необходимо да се разработят стратегии за привличане на дивите опрашители в земеделските полета, тъй като пчелите не са в състояние да се справят с тяхното опрашване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *