Posted inБез категория

Изпращат два апарата към двойния астероид Дидим

AIDA_mission_concept_mediumУчастниците в европейско-американския  проект за изследване на астероиди „Аида“ (AIDA — Asteroid Impact and Deflection Assessment) избраха цел за тази мисия – две  автоматични станции ще се отправят   към двойния астероид Дидим, съобщи Европейската космическа агенция.

Астероидът Дидим (65803 Didymos), наречен в чест на древногръцкия теоретик музикант Дидим Музиканта, се състои от основно тяло с диаметър  800 метра и 150- метров спътник, които се въртят един около друг  на разстояние около 1,1 км.

Проектът Аида включва изпращане към  астероида на  два малки спътника. Единият от тях ще се вреже в  по-малкия астероид със скорост от около 6,5 километра в секунда, а вторият ще наблюдава.

Учените очакват да установят възникналите след удара промени в орбиталното  движение на двете тела. Те подчертават, че целта на проекта   не е развитие на технологията за „прихващане“ на опасни астероиди, но това е „първата стъпка“ към такава технология.

Както се очаква  апаратите от мисията „Аида“ ще се срещнат с астероид през 2022 г., когато Дидим ще се доближи до Земята на сравнително близко разстояние – 11 милиона километра.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *