Интернет има ефект на наркотик върху мозъка

    internetИзследователски екипи от Суонси и Милано са провели изследвания, при които е установено, че Интернет предизвиква не само „зависимост“, но и махмурлук. Състоянието на хората, които не могат  да си представят живота без интернет, когато не са в мрежата, е сравнимо със синдрома, който възниква след въздействието на „екстази“.

    „Въпреки, че не се знае точният механизъм на въздействието на интернет върху мозъка, ние установихме, че дългото сърфиране в мрежата се съпровожда с леки психични разстройства“ -съобщават от Университета на Манчестър.

    За експеримента учените привлекли 16 доброволци на възраст 25 години, които са активни потребители на интернет. Всеки от тях получил задача и 15 минути за нейното решаване. Същността на задачата била много проста – трябвало без разсейване да се влезе в интернет и се прегледат любимите сайтове. След това участниците били тествани за раздразнителност и се проследявала промяната в настроението им, съобщава rtoday.

    Така се оказалo, че тези, които експертите определили като „зависими“, се държали като хора, които току що били „отпуснати“ от таблетка екстази. У тях се наблюдавали лека апатия и неразговорчивост.

    В медицината засега отсъства терминът „Интернет пристрастяване“, но в САЩ вече има клиники, които предлагат на хората да се избавят от това заболяване. А в Китай това официално се счита за клинично разстройство и се лекува в специализирани клиники.

    Според китайски лекари, които изследвали млади хора с тежка зависимост от глобалната мрежа,  може да се говори вече, че  това предизвиква в мозъка същите промени като зависимостта от наркотици или алкохол.

    Според ръководителя на научните изследвания Хао Лей  е установено, че за страдащите от това заболяване е характерна загуба на бялото вещество в някои части на мозъка, които отговарят за емоциите, вниманието, вземане на решения и контрол на импулсивните постъпки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *