Posted inБез категория

В Перу откриха храм на пет хиляди години

el paraiso-peruПеруански археолози са открили на територията на  древното селище Ел Параисо, близо до Лима, малък храм,  датиран към края нa предкерамичната епоха, съобщава  BBC News.

Някои от детайлите на откритието може да се намерят в блога на водещия  археолог на  разкопките Марко Гулит (Маrco Guillen).

Храмът е с правоъгълна форма и е с размери  6,8 на  8 метра. Стените на храма са изградени от камък, покрити с жълта глина.

Според учените височината им е достигала 2,5 m, но са останали непокътнати само 70 cm от тях. На някои места по мазилката има  следи от червен пигмент, вероятно предназначен за украса на залата.

В периферната стена на храма е имало само един тесен отвор, през който е можел  да мине само един човек.

Помещението  е било без покрив, а в центъра му се намира ритуално огнище, чийто дим се е издигал към небето и е позволявал на свещениците да общуват с боговете.

el paraiso-peru-2

Руините на Ел Параисо с няколко каменни структури,  са били открити в началото на 60-те години на ХХ век. Според радиовъглеродния анализ Ел Параисо е едно от най-старите селища в Америка и в света: възрастта му се оценява на пет хиляди години. Населението му е било от рибари и фермери, които са владеели изкуството за напояване.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *