Posted inБез категория

Котешки паразит заразява хората

catЧешкият биолог  Ярослав Флегр е известен с твърдението си, че обикновен паразит, известен като Toксоплазма (Toxoplasma gondii) е в състояние да „управлява“ човешкия мозък.

Токсоплазмата, която обикновено поразява котки, е позната сред учените с нейната „умна тактика.“ Попадайки от котката в гризач, паразитът го прави безстрашен, насочвайки го директно в устата на  котката. Паразитът се размножава в котката, а след това с изпражненията се изхвърля, като по този начин отново може да попадне в гризачи.

Флегр открил, че хората, заразени с паразита, имат  странно поведение като плъховете: бавна реакция, сънливост и намален страх. Но доскоро учените не знаеха механизма за въздействие върху нервната система.

Наскоро екип от шведски учени установи това. Оказва се,  че токсоплазмата може да поеме контрола над имунните клетки и в това и помага  невротрансмитера гама-аминомаслена киселина.  Паразитът „мами“ клетката, в която попада, той живее в нея и я кара да се движи бързо. В този случай, клетката напомня градски автобус, който доставя необикновения пътник в органи и тъкани. В допълнение, паразитът стимулира синтеза на гама-аминомаслена киселина, която като отговорна за подтискане на страх и тревога, прави мишките и плъховете безстрашни.

Въпреки че паразитът живее в котките, той може да зарази милиони хора, попадайки у нас чрез вода, недостатъчно топлинно обработено месо и др. У  повечето хора паразитът не предизвиква очевидни проблеми. Особено предпазливи трябва да са бременните жени –  Центърът за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention)  предупрждава, че при жена, заразена по време на бременност, се увеличава риска от спонтанен аборт или да роди бебе с вродени дефекти.

Ярослав Флегр казва, че на този етап е твърде рано да се говори за напълно ясна картина на механизма, все още се правят редица проучвания.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *