Учени: антибиотиците свършиха

    antibioticiРазпространението на бактерии, устойчиви към повечето от  известните антибиотици, е не по-малка заплаха за човечеството от глобалното затопляне и други подобни бедствия, опасяват се експерти. Според главния лекар на Англия  Сали Дейвис, бактериите придобиват имунитет към много съвременни лекарства, а нови антибиотици просто няма.

    В речта си пред парламентарна комисия, Дейвис изрази загриженост за мащаба на проблема. По тази причина в близко бъдеще дори рутинна операция може да застраши живота на пациентите.

      „Ние сами си отглеждаме устойчив инфекции, като твърде често прибягваме до използването на стандартни видове антибиотици“.

    Сали Дейвис, британски медицински експерт

    „Вече е ясно, че глобалното затопляне – не най-голямата заплаха за човечеството – каза Дейвис – Апокалипсисът може да дойде след 20 години, когато, да речем, операция по замяна на тазобедрената става, може да доведе до смърт, защото  просто няма да има антибиотици.“

    Антибиотиците свършиха

    Появата на антибиотиците е едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Но бактериите се развиват и се адаптират към тях.

    Вече има случаи на резистентни щамове на E.coli и туберкулозен бацил, самите думи „метицилин-резистентни златисти стафилококи“  у  много лекари предизвикват ужас.

    Освен това, казва главният лекар на Англия, сега има  само един антибиотик, който може да се справи с гонореята.

    Възможни решения за проблемите  Дейвис ще изложи в официалния си доклад, който ще бъде публикуван през март.

    Световната здравна организация казва, че ако не се вземат сериозни мерки, ерата на антибиотиците може да достигне до своя край.

    Професор Хю Пенингтън от Университета в Абърдийн подчертава, че лекарствената резистентност е „много, много сериозен проблем.“

    „Някои отиват в чужбина за лечение, а други като секс-туристи и  се връщат у дома с гонорея, която е голям проблем по отношение на резистентните щамове. А в много страни има и туберкулоза.“ – предупреждава експертът.

    „Не очаквайте да се появи панацея, нови антибиотици повече няма“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *