Posted inБез категория

Каталония е само на крачка от независимост от Испания

Каталонският парламент прие декларация, в която автономията се провъзгласява за „суверенен  политически и юридически субект.“

Така властите на района, разположен в североизточната част на Испания, направиха първата стъпка за да отделяне от страната. В приетия документ не се установява независимост на Каталония, но на тази основа може да се проведе референдум за отделяне от Испания.

В подкрепа на декларацията  гласуваха 85 депутати,  41 бяха против. В частност „за“ гласуваха  представители на блока „Конвергенция и съюз“, както и левите републиканци, пише Euronews.

Ръководителят на правителството на Каталония Артур Мас преди гласуването направи изявление, в което той нарече решението историческо. „Може би няма да реши всичките ни проблеми за 24 часа, но това ще доведе страната ни до целта и,“ – каза той.

Каталония – най-богатият регион в Испания и представлява 20% от испанската икономика, така че местните власти искат самостоятелно  да събират данъци и да харчат парите. От движение за независимост твърдят, че Барселона  плаща прекалено много данъци на столицата, а в замяна не получава достатъчно пари.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *