Енергоспестяващите лампи са опасни за човешкото здраве

energopestyashti_lampiЕнергоспестяващите лампи могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Тези предварителни констатации са на американски учени, пише LiveScience.

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк в Стоуни Брук решили да сравнят  как излъчванията от енергоспестяващите и обикновените лампи с нажежаема жичка, въздействат върху клетките на крадено от 30думи човешката кожа. За тази цел те провели експеримент, чрез излагане на тези клетки (живи хора не участват в експериментите) на облъчване от двата вида лампи.

Резултатите показали, че крадено от 30думи енергоспестяващите лампи излъчват много повече ултравиолетова светлина,  която може да увреди клетките на кожата и, при продължително интензивно облъчване, дори да причини рак. Подложените на излъчването на енергоспестяващите лампи клетки били силно повредени, докато облъчваните с конвенционални  лампи останали здрави.

„Резултатите (от изследването)показали, че действително можем да причиним смърт на крадено от 30думи клетките,“ – отбелязва д-р Марша Саймън, дерматолог в Университета на Ню Йорк.

Производителите на енергоспестяващи лампи вече са отговорили на публикацията с резултатите от проучването, заявявайки, че „нивото на ултравиолетовите лъчи е в нормални граници.“

защищено INVITEXT

Add Comment