НАСА планира да „залови“ огромен астероид и да го постави в орбита около Луната

    Изследователи  oт   НАСА планират да „заловят“  астероид с тегло 500 тона, да го прехвърлят на лунна орбита и да изградят на него космическа станция, която ще служи като междинен пункт по маршрута Земя – Марс.

    Проектът ще бъде разгледан от  White House office of science and technology policy  в близко бъдеще.

    Според предварителни оценки само в началния етап (първите 10 години) това ще струва на държавата 2,6 млрд. долара. Съответната технико-икономическа обосновка е изготвена от специалисти на НАСА и Калифорнийския технологичен институт.

    Ако учените успеят да реализира този проект, това ще бъде първото в историята преместване на космически обект от една орбита на друга.

    Специална капсула за „залавяне“ на астероида ще бъде изведена в Космоса с ракета Atlas 5. Тя ще насочи  астероида в пространството между Земята и Луната. За целта (когато обектът се приближи на достатъчно разстояние) капсулата ще отвори своеобразна „чанта“, която буквално ще се обвие  около обекта.

    След това апаратът ще включи мощен двигател и ще спре астероида, след което ще го измести в гравитационно неутрално място. На по-късен етап ще започне изграждането на база за отправянето на други  кораби в дълбините на Вселената.

    Учените посочват, че предложената технология за залавяне на обекта може да се използва за добив на  метали и минерали , коитo да се използват  при  строителството на станцията на астероида. Например, някои от тези обекти съдържат много желязо, а други вода, която може да се използва за създаването на гориво.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *