Posted inБез категория

Грабежите на магазини в Аржентина приключиха с двама убити и десетки ранени

Двама убити, десетки ранени, петстотин задържани – това е резултатът от двудневните бунтове в Аржентина, където антиправителствени демонстрации се изродиха в ограбването на магазини. Погромите започнаха в четвъртък в курортния град Барилоче в провинция Рио Негро в югозападната част на страната, а след това в петък се разпространиха в няколко други градове, включително и тези, които се намират в близост до аржентинската столица – Буенос Айрес.

Властите твърдят, че полицията няма нищо общо със смъртта на двамата  протестиращи. В Барилоче са  ранени най-малко 18 полицаи. По време на   действията срещу погромаджиите са използвани сълзотворен газ и гумени куршуми.

„Те са изнасяли от магазините телевизори,  така че ние не говорим за хора, които са гладни“ – каза губернаторът на провинция Буенос Айрес, Даниел Сциоли. Ръководителят на правителството на Аржентина Хуан Мануел Абал Медина  вярва, че събитията от последните дни са били политически мотивирани и „неслучайно са съвпаднали“ с  единайсетата годишнина от масовите протести и бунтове, след които на 20 декември 2001 г. подаде оставка  президентът Фернандо де ла Руа.

Аржентинските власти твърдят, че зад сегашните бунтове стоят лидери на опозицията и  синдикатите. Ръководителят на най-големия синдикат в страната Уго Mояно категорично отрече обвиненията и обяви  намерението си да съди правителството за клевета.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...