Posted inБез категория

Китай е световен лидер по заявления за издаване на патенти

Световната организация за интелектуална собственост в сряда обяви, че за първи път Китай е задминал САЩ по броя на заявките за издаване на патенти. Изследването предоставя данни за изминалата година.

Според доклада, през 2011 г. в Държавното ведомство за интелектуална собственост на Китай (SIPO) са подадени 526 400 заявки, в сравнение с 503 600 в САЩ,  342 600 – в Япония, 178 900 – в Южна Корея, и 142 800 – в ЕС. Растежът в Китай е  преди всичко за сметка на местните изобретения. SIPO се е превърнало в най-голямото Патентно ведомство в света. В цялата история на всички агенции,  само трите страни са постигали това – САЩ, Япония и Германия.

Що се отнася до сферите, в които са се подавали заявките,  през 2011 г. са лидери  компютърните технологии – 127 000 заявления. С 8% са нараснали регистрациите за иновации в областта на възобновяемата енергия. В същото време, ако Япония е водеща в броя на заявките за издаване на патенти в областта на слънчевата енергия, САЩ и Германия са лидери в геотермалната и вятърна енергия.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...