Posted inБез категория

Костов: АЕЦ „Белене“ е най-голямата измама на българския преход

Въпросът на първия референдум „Да се развива ли атомна енергетика чрез нова ядрена централа“ не е партиен, това е въпрос на най-висш национален интерес и по него има две тези, които не са партийни. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Неделя 150“ на БНР. ДСБ е в основата на един от инициативните комитети, регистриран от Централната избирателна комисия (ЦИК) като застъпник на алтернативната теза на допитването.

Костов призова премиера Бойко Борисов и председателя на БСП Сергей Станишев като лидери на двете партии, визирани от ЦИК за застъпници на тезата „за“, със своите аргументи да дадат представа за това какво са правили по АЕЦ „Белене“, за да могат хората да си съставят информирано мнение. По думите на Костов не бива предстоящите празници да са извинение за това да не се води дебат.

„Да кажем идва Коледа, Нова година, както и Станишев казва: „ГЕРБ да защитава, защото ние не сме задали въпроса“. Къде ще бяга Станишев сега? Аз съм му обещал, че рано или късно ще застане срещу мен и ще трябва да защитава тази огромна измама, наречена АЕЦ „Белене“, пред хората. Това е най-голямата измама на българския посткомунистически преход“, заяви още Костов.

По думите му те не искат да застанат пред хората, защото измамата е толкова плитка, толкова видима и прозрачна, че при първото чукване с един конкретен факт тя се разпада във всичките посоки.

За избора на конституционен съдия от квотата на Народното събрание лидерът на ДСБ коментира, че това е позор, който пада основно върху гърба на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Според Костов Борисов губи изключително много от този скандал – „губи авторитет в Европа, но и ние ставаме за смях заедно с него, защото ти размахват пръст, предизвикваш международен скандал с Венета Марковска и сега го повтаряш“.

Запознах се с атаките срещу Гугушева, те са публични, хората стоят с имената си, видях и абсолютно несъстоятелните ? обяснения, каза още Костов. По думите му това, което са написали адвокатите в сигналите си срещу Гугушева, е подкрепено с много солидни аргументи и съмнението за пране на пари, за нечисти сделки, за подставени лица, зад които се крият сериозни икономически далавери, е основателно. „И това е съвсем достатъчно тази госпожа да не бъде избрана за конституционен съдия. Ако признаем тези обяснения за достатъчни, означава да се съгласим, че и най-големият престъпник в страната е в състояние да ни обясни, че не е престъпник“, коментира още той.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/12/09/1964330_ivan_kostov_aec_belene_e_nai-goliamata_izmama_na/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *