В Сао Пауло се води необявена война

    Кървавата конфронтация между престъпници и  полиция в бразилския град Сао Пауло премина на ново ниво. Активисти за правата на човека казват, че става дума за необявена война. Федералното държавно управление вече не може да гарантира обществената сигурност.

    В Бразилия има слухове, че полицията вече не зачита закона и вместо да арестува  престъпници, ги убива  на място. От BBC съобщават, че в тази връзка от  международната правозащитна организация  Amnesty International  настояват за независимо разследване на  ситуацията в Сао Пауло, където от януари тази година са загинали повече от 90 полицаи, а само през  октомври са убити 571 цивилни.

    Прессекретарят на Министерството на държавната сигурност в Бразилия обеща да се засилят мерките срещу това, което се случва. В допълнение, властите дадоха да се разбере, те няма да защитят гражданите в униформа, нарушили закона.

    Срещу полицията воюва групировката РСС, създадена през 1993 г. в град Tаубате, щата Сао Пауло, под лозунга „Мир, справедливост и свобода.“ Бандата е сформирана в отговор на убийството на 111 затворници в щатски затвор.

    Според експерти, влошаващото се насилие в Сао Пауло в последно време , се дължи на затягането на контрола от страна на полицията, което пречи на  бандите да продават наркотици и оръжие на РСС. В отговор лидерът на групата, който е в затвора, е  дал на своите последователи правото да убиват полицаи.

    РСС започва своето съществуване като организация, която защитава затворниците от тиранията на затворническите власти, но бързо се превръща в престъпна банда, занимаваща се с трафик на наркотици. Най-сериозните размирици в историята на Сао Пауло,  състояли се през 2006 г., са свързани с дейността и. Тогава е парализиран целият град, убити са 500 цивилни и 50 полицаи.

    „РСС има правило, че ако един полицай,  залавяйки член на групата  вместо да го арестува,  го убие, след това членовете на  РСС в този регион трябва да убият един полицай,“ – обяснява Камил Нунес Диас от Университета на Сао Пауло.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *