Отново Буш може да стане президент на САЩ

        Следващият кандидат  за президент на републиканците може да стане поредният член на семейство Буш – 59-годишният Джеб Буш. Партията се надява да спечели   испанците в САЩ да гласуват за него. Третият Буш владее испански и активно подкрепя преразглеждане на имиграционната политика на страната, той е женен за мексиканка.

    Неотдавнашното поражение на Мит Ромни в президентските избори отбеляза кризата в редиците на републиканците. Отчитайки грешките, в партията изразиха необходимостта да се промени начина, по който се работи с електората, както и внимателно да избират кандидат за Белия дом. Политически анализатори не изключват, че партията може дори да използва своя коз – да номинира за следващите избори някой от семейство Буш. Тъй като и двамата Джордж, баща и син, вече бяха президенти на САЩ, идва ред и на по-малкия брат – Джеб.

    Кандидатура изглежда съвсем реална, признават политолози. За своите 59 години Джеб Буш, син на 41-ия и по-малък брат на 43-ия президенти на САЩ, има успешна кариера в политиката и бизнеса, два пъти е избиран за губернатор на Флорида. Той води активна благотворителна дейност, подпомага образователни и медицински институции.

    Освен това, на изборите за губернатор през 2002 г. Джеб бе подкрепен от 56% от испаноговорящите избиратели, което днес е особено важно за Републиканската партия.

    От републиканската партия признават, че в президентската надпревара през 2012 г., не са успели да привлекат испаноезичното население, което би могло да осигури победа на Ромни. Също така трябва да се има предвид, че съпругата на Джеб Буш е  мексиканска, той владее испански и подкрепя проекта за преразглеждане на миграционната  американска  политика към имигрантите от Латинска Америка и други страни.

    Източници, близки до политическата династия, заявиха, че Джеб Буш вече обмисля решение за евентуалното си участие в изборите през 2016 г. На въпрос на канала Си Ен Ен, ще издигне ли своята  кандидатура баща му, Джеб Буш – младши каза: „Надявам се.“

    В същото време завръщането на семейство Буш   на политическата арена, остава под съмнение. От една страна, страната съчувства на известната династия, тъй като 88-годишният Джордж Буш страда от болестта на Паркинсон. От друга страна, е твърде прясно в паметта  негативното наследство, оставено от Джордж Буш-младши след края на двата му мандата, пише New York Times.

    Анализаторите на изданието не изключват, че в надпреварата за президентския пост през 2016 г. могат да се срещнат представители на две известни политически династии: Джеб Буш от републиканците, и Хилъри Клинтън от демократите. Въпреки това, точните имена на кандидатите, които ще представляват партиите, ще станат известни не по-рано от 3 години.

    Във всеки случай, залогът на републиканците на  испаноезчиното население може да се оправдае. Изследователите смятат, че на следващите президентски избори в САЩ  броят на испаноговорящите избиратели ще се увеличи поне с 5 милиона, съобщава The USA Today.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *