5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – III

    Дромомания или патологичен  туризъм.  Повечето от нас от време на време обичат да сменят обстановката. Но има и такива, които веднъж започнали, вече не са в състояние да се върнат към уседнал начин на живот. Епидемията от дромомания  или неконтролирано желание да сменят населени места обхваща Франция през периода 1886  – 1909 г.

    Човекът, който е служил като модел за европейската медицина е шлосерът от Бордо на име Жан-Албер Дада. През 1886 г. след като той се завърнал от наистина епичното си  пътешествие,   бил откаран в болницата Saint Andre. Мъжът  бил, разбира се, изтощен до крайност, но това не било чак толкова лошо – той не можел да си спомни къде е бил и какво е правил.

    Лекарите успели да пресъздадат късче по късче  неговата история и да я опишат в медицинско списание, наречено „Безумният пътешественик“. Оказа се, че страстното желание да пътува се появява у Дада през 1881 г., когато някъде в южната част на Белгия напуска френската армия,и се мести първо в Прага,  след това в Берлин, а след това от  Източна Прусия стига до Москва. Дада е бил арестуван в Москва (заради убийството на Александър II) и депортиран в Турция. В Цариград го приемат във френското консулство и го изпращат  до Виена, където той отново си намерил работа.

    Скоро след като историята му става известна на обществеността,  се появяват последователи на Дада, най-малкото се знае за още няколко случая на дромомания във Франция по това време. Няма съобщения за много случаи на болестта, но  за сметка на това за явлението в медицинската общност има толкова много отзиви, че  навежда на мисълта за епидемия. Тя постепенно утихва около 1909 г.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *