Саудитските власти следят жените по GPS

     Системата изпраща SMS на мъжа, ако съпругата му реши да бяга от него. Имиграционната комисия  в  Саудитска Арабия стартира система за проследяване на всички жени за да контролира всяка тяхна стъпка, така че да не могат да избягат от страната.

    Според The Daily Telegraph  в кралството жените и без това нямат право да се движат самостоятелно, без надзора на брат или доверена охрана.

    Ако една жена се отклони от обичайния си маршрут дори една стъпка, надзирателят и нейният съпруг, ще получат  съобщение, че е избягала от тях. Дори и ако в този момент мъжът е до нея, той пак ще получи  съобщение, че благоверната му е напуснала града или страната.

    Нововъведенията обаче   възмутиха всички саудитски граждани, независимо от пола. „Какво е това! Защо не отрежете краката на жената, така че да  не избяга?

    Или ни оковете в железа „- възмущава се жителка  на кралството.

    “ Ако ми трябва съобщение, което да ме информира, че жена ми е избягала, значи  или съм се  оженил за грешната жена, или спешно се нуждая от психиатър „- казва Хишам.

    В  Саудитска Арабия активисти за правата на човека   предложиха на правителството да се справи първо  с домашното насилие в страната, преди да следи  движението на жените.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *