Следващия рунд: Ракетите на Хизбула

       Системата „Железен купол“ на Израел по време на осем дни война с Хизбула в Газа е показала най-добрата си страна. Според различни оценки, системата е  свалила 80-90% от ракетите, изстреляни от палестинците към израелските селища.

    Системата за части от секундата засича изстрелването, изчислява очакваната траектория и решава дали да свали ракетата.

    В същото време за момента не е ясно дали системата може  да се справи с едновременните залпове на системите за ракетен огън, които могат да засипят  Израел в случай на конфликт с ливанската „Хизбула“.

    Предполага се, че за покриване на цялата територия на Израел са необходими 13 батареи  „Железен купол“. Цената на една батарея е 50 милиона долара,  а цената на една ракета прехващач – от 30 до 100 000 долара. В повечето случаи трябва да се изстрелват  две ракети прехващачи.

    „Хамас“ досега е пуснал към центъра на Израел и столицата на страната, Йерусалим, около 10 ракети. Те са или  иранската ракета Х –  „Фаджр-5“, която е около 6,5 метра, или   ракети, произведени в Газа по иранска технология.

    „Хизбула“ в момента има арсенал от ракети, далеч превъзхождащ това, което е имала на разположение през 2006 г., по време на Втората война в Ливан.

    Най-голямата ракета, която имат ливанците е   иранската Zelzal-2 с диаметър 610 mm, с 600 кг бойна глава и обхват от 210 км. „Хизбула“ има и сирийско  производство ракети M 600. M 600 е модернизация на иранската ракета  Fateh100.  M600 е с 500 килограмова бойна глава, има обхват от 240 km и точност 100 до 500 метра.

    M600 („Tishrin“) е показвана на сирийските паради през декември 2011 г. и юли 2012.

    Военни анализатори смятат за реална опасността  „Хизбула“  да изстреля едновременно хиляди ракети Скъд срещу Израел – от север, от границата със Сирия,  M600 Tishrin от замаскирани като граждански контейнери мобилни установки от долината  Бекаа, Фаджр-5 –  от областта на р. Литани и „Град“- ове от „контролирания“ от UNIFIL Южен Ливан.

    Ракетите на „Хизбула“ може се окажат истинско предизвикателство за Израел, и за това как да се  отговори, военно-политическото ръководство на страната обмисля в момента.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *