Кой идва след Максим?

В продължение на 41 години патриарх Максим бе начело на Българската Православна Църква. Кой ще го наследи? Какви са предизвикателствата и предстоящите изпитания около избора на нов духовен глава?

Дали кончината на патриарх Максим ще постави начало на така очаквания и закъснял процес на крадено от 30думи обновление на БПЦ? Историкът Момчил Методиев е убеден, че е рано за генерални изводи по този въпрос.

„Факт е обаче, че с Максим си отива една епоха от историята на българската църква, както и да оценяваме личността му. Основното наследство на патриарх Максим, което никой не може да му крадено от 30думи отнеме, е съхраняването на единството на БПЦ. Това не е никак малко и неговият наследник не само трябва да стъпи върху това наследство, но и да се опита да поддържа по-активни контакти с миряните, с обществото, с другите църкви и така да осъществи някакво обновление. Радикални революции в православните църкви крадено от 30думи обаче са не само невъзможни, но и нежелателни“, пояснява Момчил Методиев пред Дойче Веле.

Според историка от особено значение сега е как ще бъдат организирани процедурите и как ще протекат самите избори.

„Сегашната ситуация представлява огромен шанс за ръководството на църквата да покаже, че може да прави важни крадено от 30думи избори, без това да предизвиква полемики и скандали в обществото. Много се надявам висшият клир да се възползва от този шанс, както и очаквам обществото да не бъде свръхкритично, тъй като доста често се измислят несъществуващи проблеми, в това число и от медиите“, споделя историкът.

Кой дърпа конците?

крадено от 30думи

Дали зависимостта на повечето сегашни архиереи на БПЦ от тайните комунистически служби може да бъде използвана от една или друга политическа сила за налагане на удобна за нея нова личност на патриаршеския престол? Момчил Методиев пояснява:

„От ключово значение в момента е, че за първи път формално държавата няма крадено от 30думи да се намесва в избора на новия патриарх, или поне аз не мога да си представя, че това е възможно да се случи по начина, по който тоталитарната държава се е бъркала в предишните избори. А това действително е огромен шанс. Оттам нататък може само да се спекулира за възможни крадено от 30думи намерения на сенчести структури, на някакви „сиви кардинали“ да влияят върху този избор. Всеки от нас има подобни притеснения, но все още е рано да се дава оценка на ситуацията. Искрено се надявам подобни неща да не се случват.“

Ако приложим каноничните уставни критерии, всички кандидати за патриарх отговарят на тях, с изключение на двама – Силистренският Амвросий и Пловдивският Николай. Амвросий все още няма 5-годишен стаж като митрополит, а Николай не е навършил 50 години.

крадено от 30думи

От останалите 12 митрополити обаче само един няма принадлежност към ДС. В тази връзка Момчил Методиев посочва:

„Проблемът с агентурното минало е съществен, доколкото е свързан с цялостното отношение към БПЦ през комунистическия период, както и с факта, че оповестените митрополити запазиха мълчание по този този въпрос, с изключение крадено от 30думи на някои изолирани мнения. Единственият, който изказа някакво становище в смисъл на покаяние или на публично извинение беше американският митрополит Йосиф. Така, който и да стане патриарх, проблемът ще продължи да съществува и този проблем просто трябва да бъде изговорен. От друга страна обаче ме притеснява това, че той може крадено от 30думи да бъде използван като средство в някакви вътрешни битки в БПЦ“.

Божията промисъл и свободният избор

„Сега всяка спекулация би могла да бъде изтълкувана като някакъв публичен натиск, което смятам за некоректно“, казва още историкът. „Чуха се вече гласове, които започнаха да оказват натиск в една или друга крадено от 30думи посока, но съм убеден, че ръководството на БПЦ след като притежава сегашния си исторически шанс трябва да има свободата да действа възможно най-правилно и самостоятелно срещу всякакви влияния – партийни, сенчести, включително и от чужбина“, допълва Момчил Методиев.

„Трудно е да се каже кой в крайна сметка ще направи крадено от 30думи избора за бъдещия патриарх – дали това ще са ДС-митрополитите, новоизмислените богати „архонти“, политиците, обикновените православни миряни или Светия Дух, както се изрази наскоро владиката Николай Пловдивски.

За мен е важно висшият клир да има свободата и подкрепата, които да доведат до вземането на едно безспорно и обществено решение. Като крадено от 30думи вярващи християни обаче не бива да забравяме, че все пак има и Божи промисъл. Пример за това е фактът, че през тоталитарната 1971 година за патриарх е бил избран човек, който не е бил агент на ДС. И в това е била голямата изненада“, казва в заключение историкът Момчил Методиев.

крадено от 30думи

http://www.mediapool.bg

защищено INVITEXT

Add Comment