След 5 години ще проговорим на всички езици

    В близко бъдеще всички хора ще станат истински полиглоти, способни да говорят на всеки един от  съществуващите езици  в света. Microsoft обяви за разработения  софтуер, който ще анализира и идентифицира  всяка реч, ще я конвертира на необходимия език и ще произнася превода с вашия  глас. Презентация има ТУК.

    В компанията са сигурни, че новият продукт ще разбие много стереотипи и ще направи истинска революция, разрушавайки езиковите бариери между хората. В представянето  устройството превеждаше речта на главния научен сътрудник на Microsoft  Рик Рашид, който говори на английски,  на мандаринско наречие със закъснение от няколко секунди. Впрочем Рашид отбележи, че технологията е далеч от съвършенството и служителите в компанията трябва доста да се потрудят над прототипа, за да го усъвършенстват.

    Предполага се, че за развитието на финалната версия на устройството ще са нужни пет години. „В тази област има още много работа, но технологията е многообещаваща,“ – каза Рашид. Той добави, че за Microsoft е фундаментално  новата система да е не само по-бърза, но също така и по-точна, отколкото всяка друга технология за разпознаване на реч. „Вярвам, че можем така  да направим света по-добър“, заключи експертът.

    Към днешна дата учените са изброили от 2 до 7 000 различни езици. Те включват естествени езици, изкуствени, жестови и реконструирани. Тези цифри са приблизителни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *