НСИ коригира информацията за пътувалите българи през 2011 година

    След паралелна проверка на Евростат и НСИ (която са забави поради национални празници в Люксембург) относно броя на българските граждани, пътували в страната и чужбина през 2011 г., предоставяме следната допълнителна информация:

    Наблюдението на туристическите пътувания и разходи за туризъм на населението е организирано като тримесечно съгласно Директива 97/56 ЕК за събиране на данни в областта на туризма. Тримесечните данни се изпращат регулярно и се публикуват на страницата на Евростат в интернет. Всички тримесечни данни са проверени  и верифицирани.

    Годишните данни за броя на пътуванията (2 458 419), броя на нощувките (21 166 012) и разходите за туризъм (870 919 хиляди евро) се получават като сума от резултатите от тримесечните изследвания.

    При броя на туристите обаче резултатите за годината се формират по друг начин и представляват експертна оценка на база тримесечните изследвания.

    Такава оценка се прави за първи път от Евростат и включва годишните данни за 2011 година. След отстраняване на техническата грешка при изчисляването на данните от страна на НСИ, беше установено, че броят на туристите, пътували в страната и чужбина за 4 и повече нощувки възлиза на 1 117 119 вместо подадените данни от 416 250 туристи. Това обяснява корекцията за средния разход на един български турист на 779 евро вместо публикуваните първоначално 2 092 евро за всички пътувания в страната и в чужбина през 2011 година.

    От 2012 г. това изследване става регулярно и данните ще се публикуват годишно съгласно Регламент 692/2011 на Европейския парламент и Съвета на Европа относно европейска статистика на туризма.

    За подобряване на данните в областта на туризма, НСИ ще усъвършенства сътрудничеството си с други институции (МВР, МИЕТ, браншови организации) като допълнителни източници на информация за пътуванията на българските граждани в страната и в чужбина.

    Връзки с медиите
    Национален статистически институт

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *