Posted inБез категория

Загубите от „Санди“ за икономиката на САЩ ще са $ 100 милиарда

В резултат на последствията от урагана „Санди“, който удари източното крайбрежие на Съединените щати, ръстът на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на тази година ще падне с 0.6%. Такава прогноза беше разпространена днес от влиятелната  аналитична компания  IHS Global Insight.

Преди седмица тя  оценяваше с 1,6% темповете за ръст на американската икономика за последните три месеца на годината. Сега прогнозата е намалена до 1 на сто. През второто тримесечие ръстът на БВП на САЩ е 2 на сто.

„Забавянето на растежа на БВП не отразява пълната картина на икономическата загуба, която вече предизвика „Санди“ – казва старши анализаторът от компанията Грегъри Дако.

Други експерти във вестник „The Wall Street Journal Europe“ съобщават днес, че последиците от урагана „Санди“ ще предизвикат дългосрочни щети за икономиката на САЩ. Така, според главния икономист на фонда RBC Global Asset Management Ерик Ласел в района на бедствието, където живеят 60 милиона души, се намира една четвърт от цялата икономика на САЩ.

Според предварителните оценки на застрахователните компании, преките загуби от „Санди“ ще бъдат 20 милиарда долара. Сега тази цифра се очаква да бъдат преразгледана в посока нагоре. „Ние очакваме, че общите икономически загуби от „Санди“ ще бъдат от 30 до 50 милиарда  долара“, – каза Дако.

Някои анализатори в лондонското Сити са по-песимистични, като прогнозират загуби между  70 и 100 милиарда долара.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *