Posted inБез категория

Сутрешният сандвич приближава смъртта

Един сандвич, изяден за закуска, сериозно затруднява  работата на кръвоносните съдове.   Сандвич с яйце, шунка и сирене, изяден сутрин, е опасен за здравето. Той затруднява работата на  кръвоносните съдове и може да доведе до атеросклероза, която причинява коронарна болест на сърцето. Това е заключение на  канадски учени.

Сандвичите, както са установили изследователи от Университета на Калгари под ръководството на Винсент Лий, съдържат високо съдържание от мазнини, които може да се натрупват в продължение на десетилетия в кръвоносните съдове. В резултат на това се намалява обемът на кръвта, течаща през артериите, което води до влошаване на здравето, заявиха изследователите.

Учените направили своите заключения след експеримент, в който участвали доброволци-студенти без вредни навици. Целта на проучването е било да се измери въздействието на една порция висококалорична храна върху функцията на малките кръвоносни съдове, капиляри, и като цяло на състоянието на сърдечно-съдовата система.

Учените два пъти изследвали състоянието на  студентите. Първия път, когато те не закусвали, а втория – когато те изяждали сутринта два сандвича, съдържащи 50 грама мазнини. Както се оказало, два часа след като изяли сандвичите,  обемът  на кръвта, минаващ през артериите, намалял с 15% – 20%.

Въпреки че еднократната консумация на сандвич няма да повлияе на здравето, то редовната им употреба може да увреди кръвоносните съдове много по-бързо и по-сериозно, отколкото се смяташе досега, подчертават учените.

„Аз не искам да кажа: никога не яжте сандвичи. Но вие можете да видите, че такова хранене трупа мазнини по стените на артериите,“ – казва един от участниците в изследването, д-р Тод Андерсън.

Въпреки това, съвсем да се отказвате от закуската не си струва.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...