Индия е обхваната от тропическата треска Денге

    В Индия избухна епидемия от тропическата треска Денге. Тя обхваща южния щат Андра Прадеш. Около 400 човека са инфектирани, един е починал.

    Освен това  броят на случаите расте.

    Шалини Деви, главният лекар  на щата заяви:  „В момента ние сме регистрирали 399 случаи на заразяване с треската Денге и уведомихме населението. Вирусът се размножава във вода. Някои смятат, че това е възможно само в канализацията или в мръсна вода. Но той също така се размножава и в обикновени водоеми.“

    „За съжаление, поради създадената паника, здравните работници могат да се опитат да заработват добре от епидемията. Искам да се обърна към всички лекари  с молба да бъдат търпеливи, да спазват разпоредбите на СЗО, и първо да  поставят диагноза, че това е  тропическата треска Денге „, заяви здравният министър Равиндра Реди.

    Треската Денге е остро вирусно заболяване. От човек на човек  тя се предава чрез ухапване от комари. Болестта причинява силни  болки в мускулите. Обикновено  най-уязвими от вируса са децата и младите хора, както и по-възрастните хора със слаб имунитет.

    Според Световната здравна организация, през последните 50 години, годишният брой на случаи на треска се е увеличил 30 пъти и обхваща около 50-100 милиона човека. Въпреки това много експерти смятат, че реалната цифра е много по-висока.

    Ежегодно от усложнения , предизвикани от треската, умират  около 20 000 души.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *