Япония може да е следващото огнище на глобалната икономическа криза

    Според годишния преглед на МВФ, Япония е в по-лошо положение от Гърция с индекс на дълга в размер на 198% от БВП, и Италия (126% от БВП).

    Международният валутен фонд изрази опасения, че японското правителство няма да бъде в състояние в близко бъдеще  да намали бюджетния дефицит, а държавният дълг до края на годината ще достигне размер   237% от БВП , пише The Wall Street Journal.

    Според експерти, Япония преживява най-тежкия период на растеж на държавния дълг в развития свят. Според годишния преглед на МВФ, Япония е в по-лошо положение дори от Гърция  и Италия.

    И докато вътрешния дълг   минимизира рисковете в краткосрочен план, до голяма степен ситуацията се влошава от натиска от страна на глобалните инвеститори и икономистите, очакващи от  правителството на Япония непопулярни и решителни действия по отношение на публичните финанси.

    „Ситуацията в Япония е наистина тревожна и заслужава да го призная,“ – каза заместник-министърът на финансите на Япония Такехико Накао.

    Сред причините за влошаване на икономическата ситуация в Япония  икономистите определят популистките стъпки на правителство по отношение на данъчното облагане, както и няколко териториални спорове, които възникнаха наскоро и  забележимо  влошиха търговските отношения със съседите на Япония.

    През финансовата 2011 година, приключила на 31 март, 2012, общият публичен дълг в Япония достигна рекордно високо ниво от 959.95 трилиона йени (около $ 12 трилиона долара).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *