3 лева стигна цената на бензина

     

    Честито! За първи път в най-новата българска история литър бензин премина психологическата граница от 3 лева, пише Труд.  За утеха на шофьорите става дума за високооктановия бензин А98 с добавки, който в обектите на “Лукойл” вчера се продаваше за 3,03 лева. Горивото се купува главно от собствениците на нови автомобили с мощни двигатели. В същото време масовият бензин А95 за пореден път повиши рекорда си за всички времена, като литър от него струваше 2,77 лева.

    Дизелът също не остана по-назад от надпреварата при цените, като литър достигна 2,71-2,72 лв. при 2,68-2,69 лв. в края на миналата седмица. Само стотинка дели стойностите му от досегашния рекорд от 2,73 лв. за нафтата, достигнат в края на март тази година, но останал само броени часове.

    Пропан-бутанът също увеличи цената си с 3 ст., като литър от горивото вече се продава за 1,29 лева.

    До новите рекорди се стигна след поскъпването на петрола на международните пазари, което доведе и до съответното вдигане на цените на едро на горивата от “Лукойл България”.

    Вчера в Лондон барел (159 л) от определящия европейските цени сорт Брент се продаваше за $ 114,37 – най-висока стойност от 3,5 месеца. Причина за поскъпването на енергийната суровина са слуховете за предстоящ военен конфликт между Иран и Израел, които пораждат несигурност за бъдещите доставки на петрол от региона на Близкия изток, коментира Ройтерс.

    За съжаление и стандартният бензин може скоро да премине летвата от 3 лева.
    “Международната обстановка, която влияе върху цените на петрола, предполага през септември и октомври да се стигне до поредното покачване на световните котировки, при което е нормално вътрешните цени да достигнат 3 лв. за литър бензин през есента.” Това коментира пред Нова телевизия икономистът Кольо Парамов.

    И още: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1512890

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *